VEJRTRÆKNING

UDSNIT FRA MIN DAGBOG 5

I alle kropsterapibehandlinger er der fokus på vejrtrækningen. I denne uge havde jeg bl.a. besøg af en kvinde 50+, som jævnligt kommer til behandling. Af og til  har hun nævnt, at det er lidt svært at trække vejret. Hun bliver hurtigt stakåndet, og småhoster lidt ind imellem uden ellers at føle sig syg. Vi arbejder godt med vejrtrækningen, jeg afspænder hendes mellemgulvsmuskel (diafragma), som ligger godt gemt under ribbenene.  Det kan lyde lidt voldsomt, at spænde af under ribbenene, og det er det måske også, men det er fantastisk bagefter. Følelsen af, at kunne trække vejret  helt frit. Denne klient beder faktisk selv om det, når hun kommer.

Vi har også talt lidt om hvad der gør, at vejrtrækningen kan blive lidt besværet. I dette tilfælde handler det helt sikkert om noget sorg, efter tabet af et kært familiemedlem.

SORG

Sorg kan sætte sig i brystet og påvirke vejrtrækningen. Når man er stresset eller frygtsom trækkes vejret som regel kun overfladisk i brystet, men ved sorg er det som regel modsat. Brystet er helt ”låst”, og bevæger sig stort set ikke ved vejrtrækning. Det kan ofte give problemer i øvre ryg, bag skulderbladene, selv skuldre og nakke kan blive påvirket af en stagnering i brystet.

VIGTIG VEJRTRÆKNING

Vores vejrtrækning er uhyre vigtig. Den skaber livsvigtig næring i form af ilt til cellerne i kroppen. En god vejrtrækning skaber energi, øger koncentrationen, hjælper på fordøjelsen og den dårlige ryg eller nakke.

Mellemgulvsmusklen hæfter muskler og bindevæv sammen med både lunger, hjerte, organer, tarme, og ikke mindst de dybe muskler i både ryg og mave samt bækkenbundens muskler. Det betyder, at når musklen arbejder godt, vil det direkte påvirke alle muskler og led i området omkring bækken, ryg, mave og brystkasse.

GOD VEJRTRÆKNING

Den gode vejrtrækning er som en bølge, der starter helt nede i bunden af maven. Herefter op gennem solar plexus, så ribbenene bliver foldet ud, for så at slutte i brystet, inden vi ånder ud gennem munden.

Prøv at gøre det til en vane, at tage mindst 3 dybe vejrtækninger om dagen. F.eks. når du ligger i sengen om aftenen. Læg en hånd på maven og en på brystet, træk vejret ind gennem næsen, hold det et øjeblik, og pust ud gennem munden med bløde læber. Ånd gerne ud med et suk, som når du smider benene op i sofaen om søndagen. Mærk hvordan skuldrene falder ned på plads, og hvilken ro det giver i kroppen.